Släktforskning

Släktforskning

Släktforskning är både roligt och intressant. Du vet aldrig vad du kommer att upptäcka och det är det som gör det spännande. På senare år har det blivit mer populärt med släktforskning. Det är många svenskar som har släktingar som utvandrade till USA, när Sverige drabbades av fattigdom och svält under senare delen av 1800-talet. Många fortsatte att utvandra fram till mitten av 1900-talet.

Händelsen har kommit att bli historisk för Sverige och nämns ofta i skolan för att lära elever om Sveriges historia. Detta gör att många svenskar kan ha okända släktingar som de aldrig har träffat som bor i USA. Genom att släktforska kan vi hitta dessa släktingar och även de släktingar som har bott i Sverige och andra länder. På 1800-talet var inte tandhygienen lika god som den är idag. Idag har vi distriktstandvården som hjälper oss ta hand om våra tänder. Förr kunde tänderna trilla ut eller ge en tandinfektion som gjorde att de fick dras ut med tång.

Bibliotek har oftast gamla husförhörslängder som du kan be om att få läsa. Du får dock tänka på att de skrev på ett annat sätt på 1700 och 1800-talet och det gör att du kanske inte kan läsa dem. Det ska du inte vara ledsen för. Du kan alltid be om hjälp på biblioteket och fråga personalen om de kan läsa det. Vissa bibliotek har köpt in böcker som förklarar hur du ska tyda gammal skrift. Du kan också höra av sig till en historiker och be denne om hjälp. De är vana vid att läsa gamla texter och kan hjälpa dig med svåra texter. Då släktforskning har blivit populärare genom åren, finns det hemsidor där du kan släktforska. Nedan kommer du att kunna läsa om en av dessa hemsidor.

Ancestry

Denna hemsida skapades med syftet att du som besöker den ska kunna släktforska. Du kan släktforska gratis i 14 dagar, sedan måste du betala en avgift. Beroende på vilket abonnemang du väljer, kommer priset att variera i omfattning. Om du väljer “Sverige” samt kan och vill betala månadsavgift, får du betala 135kr/månad. Väljer du i stället det som kallas för årsabonnemang, får du betala 995kr/år. Du kan också välja ett annat som kallas för “World Deluxe”. Då betalar du 295kr/månad alternativt 1.995kr/år.

Skillnaden på Sverige och World Deluxe när det gäller abonnemang är att i den svenska får du endast tillgång till de svenska dokumentationerna från förr. I World Deluxe får du däremot tillgång till dokumentationer som finns världen över. I Sverige var det vanligt att prästerna förde husförhörslängder. Alla var inte utbildade, men kunskap om kyrkan och religion var någon som alla i Sverige var tvungna att kunna. Kunde du inte det ansågs du vara dum eller till och med anklagades för att vara ateist. Trots att religionen var viktig i 1800-talets Sverige, fick du inte hålla egna predikningar i ditt hem för det ansågs vara straffbart. Detta kan också ha bidragit till att många svenskar utvandrade.