Vad är genealogi?
Article 7
I dagarna har det blivit extremt populärt med släktforskning, inte minst på grund av den stora digitalisering som många arkiv genomgått, vilket i sin tur gjort det möjligt att till stor utsträckning släktforska från sin dator, surfplatta eller mobil. Vetenskapen om att forska i sin släkt heter genealogi vilket kommer ifrån två grekiska ord som blivit sammankopplade. Logi betyder på grekiska lära, och detta är ett suffix som används i många ord i det svenska språket, till exempel astrologi, arkeologi och antropologi för att bara använda alfabetets första bokstav. Genea kan översättas generation, och är besläktat med andra ord som gen, genitiv och genus och har alltid med födelse och släktskap att göra på ett eller ett annat vis. Genealogi är alltså läran om generationer, och det är ju precis det man sysslat med när man släktforskar.
Om man vill syssla med denna fascinerande men också tidskrävande hobby så får man vara beredd på att bli helt absorberad av det. Det händer någonting med en människa som hittar sina rötter, och man vill hela tiden veta mer och mer eftersom man själv är resultatet av alla dessa människor. Det handlar om allt från utseende och humör till yrkesval och hemtrakter och under forskningens gång får man också lära sig mycket historia. Eftersom så många människor sysslar med släktforskning idag så har det också haft som konsekvens att fler och fler föreningar öppnas där man kan möta likasinnade och diskutera genealogi.
Det finns ett antal olika metoder att bedriva släktforskning på och bland de första de flesta väljer idag är att gå in på internet och ta del av information från Riksarkivet och sajter som Ancestry.com. här kan man få bra tips och vägledning, men också hitta en hel del information om åtminstone de närmaste släktingarna.
När det digitala arkivet är uttömt kan det vara dags att fortsätta med fysisk forskning, det vill säga att besöka muséer, bibliotek, hembygdsföreningar och, icke att förglömma, gamla släktingar. Ett gammalt foto kan ge massor av ny information och där man känner att man kört fast kan man plötsligt få en ny push av en så enkel sak.
En relativt ny källa till spännande släktforskning är DNA-test, som man idag kan göra över posten. Det enda som krävs är att man beställer hem ett kit, ger ett prov på sitt DNA genom att stryka en bomullstopps på insidan av munnen, och sedan skicka i väg. Den genetiska analysen fungerar på flera olika sätt medan man släktforskar; dels kan man se hur en egen släkt fysiskt färdats genom tiderna och därmed få hjälp att söka information i utlandet, liksom genom att fastställa släktskap mellan olika individer. Man kan också hitta intressant information om en persons sjukdomar och utseende i ett DNA-test, liksom hitta svarta får i brottsarkiven, vilket kan vara nog så fascinerande.