Släktforska med hjälp av en dator
Att släktforska är något som inte alls måste vara särskild svårt, snarare tvärtom. Med hjälp av dagens många och omfattande digitala arkiv är det både väldigt lätt och roligt att släktforska. Oavsett om du vet lite om din släkt sedan innan eller om du har släktingar som du aldrig har träffat har det aldrig varit enklare att påbörja din forskning. Nedan hittar du tips på sidor och arkiv du kan använda, lite allmänt om släktforskning samt hur du på bästa sätt kan använda din dator som ett smart verktyg för att underlätta din forskning.
Om släktforskning
Släktforskning eller genealogi som det också kallas är vanligt förekommande både i Sverige och i resten av världen. Det går oftast ut på att du som släktforskar undersöker hur din släkt har sett ut längre tillbaka i tiden. Det vanligaste är att utgå från sig själv, sina föräldrar eller sina mor- och farföräldrar för att sedan gå vidare genom släktens led bakåt i historien. Att släktforska kan leda fram till många intressanta nyheter om din släkt, du kanske har 49 halvsyskon, även om det verkar högst otroligt. Däremot är det inte ovanligt att upptäcka andra intressanta saker så som yrken dina släktingar har haft eller var de bott och liknande.
I Sverige är det generellt enkelt att släktforska. Det finns gott om material som sträcker sig så långt tillbaka som till 1600-talet. Det materialet består främst av uppgifter från kyrkböcker av olika slag. Idag finns det mesta bevarat i digital form också. Mer om det längre ner.
En annan typ av släktforskning är att släktforska med hjälp av DNA, det har blivit allt vanligare de senaste åren. Och det gör att du snabbt får veta vilka nationaliteter du bär med dig av din släkt. Dock säger de här testerna oftast inte så mycket mer än så.
Många kändisar har deltagit i olika släktforskningsprogram på tv, bland annat Lennart Jähkel och många därtill.
Datorn som verktyg
Datorer är jättebra verktyg när det kommer till släktforskning. Dels kan du använda dem för att hitta digitala arkiv av olika slag samt olika hemsidor som publicerar relevant information. Dessutom kan du i ett senare skede använda din dator för att komma i kontakt med dina nyfunna släktingar också. Om du behöver en dator, men känner att du vill spara på din ekonomi och miljön, då finns det många bra begagnade alternativ. Här hittar du flera begagnade macbook som kanske kan vara ditt nya hjälpmedel för att lyckas komma vidare med din forskning.
De flesta böcker och arkiv som Riksarkivet förvaltar finns numera i digital form. Dessutom finns det en uppsjö av bra hemsidor. Om du vill ha ännu fler tips, finns det många sidor på nätet och på biblioteken runt om i landet.