Spåra utvandrarna till Amerika

Spåra utvandrarna till Amerika

Många svenskar har kända eller okända släktingar som utvandrade till USA mellan 1846-1930 då den stora massutvandringen från Sverige ägde rum och över en miljon svenskar sökte lyckan på andra sidan Atlanten. Hoppet om en bättre framtid fick de flesta att lämna fattigdom och svält bakom sig.

Sökvägar och databaser

För den som vill veta om den gamla släkthistorien stämmer om farfarsfar som utvandrade till Minnesota finns det numera en hel del användbara sökvägar. Tack vare att olika passagerarlistor lagts ut på internet från brittiska skepp under utvandringsperioden är det möjligt att hitta en saknad förfader. Man kan dock behöva börja i gamla kyrkböcker för att hitta rätt person och spåra sig framåt via redan kända släktingar eftersom det finns tusentals Persson, Andersson, Svensson och Karlsson på listorna. Granska husförhörslängder och församlingsböcker tills personen hänvisas som utvandrad. Därefter är det dags att hitta den exakta hamn varifrån släktingen rest. Från och med 1869 skulle alla emigranter inställa sig hos polisen i den hamn varifrån de skulle utvandra. Där skulle biljetterna visas upp och personernas namn, hemort, destination och övriga uppgifter registerfördes. Den som vill kolla upp alla uppgifter på plats kan till exempel resa med flyg Stockholm Sundsvall och följa i släktingens spår. På så sätt blir släktforskningen ett äventyr som även andra familjemedlemmar kan ta del av.

Släktforskningssällskap

Som de flesta släktforskare känner till finns det både betaltjänster och gratistjänster för att spåra släktingar. När det gäller utvandrare kan man använda sig av Riksarkivets digitala arkiv och använda sig av listor, poster, projekt och samarbeten rörande emigranter. Det går också att vända sig till ankomsthamnarna i USA för att ta reda på vart släktingen tog vägen. Uppgifterna kan dock vara kortfattade. Man kan också använda sig av större släktforskningsföretag och använda en betaltjänst för att hitta rätt invandringshamn. Det finns dock en del svårigheter som ställer till det. Utvandrarna amerikaniserade gärna sina namn vilket gör dem svårare att finna. En betaltjänst kan underlätta själva sökandet då allt finns samlat på ett ställe. Släktträd, funna dokument, ledtrådar och sökförslag finns lätt tillgängligt. Man kan också vända sig till lokala släktforskningssällskap för att få tips och råd längs vägen.

DNA-test

Många nyfikna svenskar orkar inte ta sig an det detektivarbete som det innebär att spåra en saknad släkting. Allt fler använder då DNA-test för att på ett enklare sätt få reda på om det finns några okända släktingar därute i vida världen. Det går till så att man väljer ett internetföretag och beställer hem ett testkit. Med hjälp av provskrapor eller salivbehållare tar man ett prov och skickar in det för analys. Några veckor senare får man personliga inloggningsuppgifter till företagets databas. Resultatet blir en punktlista med personer som man på okänt vis är släkt med. Hur man är släkt får man själv ta reda på och spåra sig bakåt i tiden med hjälp av de klassiska släktforskningsverktygen. Det som krävs är att en okänd släkting finns registrerad. Själva träffsäkerheten ökar också ju närmre släktskapet är. Testet kan ge en fingervisning om var sökandet kan ta sin början.