Släktforska som äldre med liten budget

Släktforska som äldre med liten budget

Har du alltid velat släktforska och ta reda på dina rötter men inte haft tid eller råd? Som pensionär har du nu kanske äntligen tid att ägna dig åt det du alltid velat, men plånboken kan ha blivit tunnare nu när du inte förvärvsarbetar längre. Men som tur är går det att släktforska billigt samtidigt som du sparar pengar på andra områden så att du kan lägga mer tid på nya, spännande hobbies.

Hos seniordeal.se kan du hitta bra och exklusiva rabatter så att du kan spara mycket pengar. Här kan du bli medlem helt utan kostnad och dessutom få premier vid registrering. Som släktforskare kan du också minska dina kostnader genom att använda gratissidor på nätet samt arkiv och annan information som finns tillgänglig utan kostnad.

Enkelt att släktforska

Det har aldrig varit enklare att komma igång med släktforskning än nu. Intresset ökar i befolkningen och allt fler vill ta reda på mer information om sina rötter. Ted Rosvall har arbetat på den väl omtyckta TV-serien “Vem tror du att du är?”. Han berättar om hur han i början av sin släktforskningskarriär fick vända sig till landsarkiv i hela Sverige och ta med sig penna och papper för att dokumentera informationen han hittade. Detta var både besvärligt och dyrt, men senare började informationen lagras på mikrofilmer, mikrokort och därefter digitalt. Därför är idag tillgängligheten hög och det är lätt att hitta information.

Kom igång med släktforskning

För att komma igång behöver du en dator, använda dig av gratistjänster som Riksarkivet, My Heritage och Ancestry och vara noggrann med att dokumentera detaljerna du hittar. Du kan komma riktigt långt utan att betala något, men det finns också en del tjänster och produkter som kostar pengar och som kan underlätta i din forskning. Med din nya hobby kan du få veta mer om varför du har de talanger och egenskaper du begåvats med, kanske du exempelvis har en förfader som är konstnärligt lagd liksom du själv?

Det går också att få gratis släktforskarhjälp hos Stadsarkivet i Stockholm, som en gång i veckan ger kostnadsfritt stöd att komma igång. Släktforskning håller hjärnan aktiv och är mer spännande än TV-serier, enligt Chris Henning som är en av de som assisterar besökarna. Även volontärer från den genealogiska föreningen i Storstockholm hjälper till att hitta släktingarna i kyrkböckerna som är avfotograferade och tillgängliga digitalt. Här går det också att forska via in- och utflyttningsregister för olika församlingar i Stockholm. Det kan visa var de som efterforskas har valt att flytta, vilket ger fler pusselbitar till deras livshistoria.