Släktforskning för nybörjare

Släktforskning för nybörjare

Det är alltid spännande att ta reda på var en släkt kommer ifrån och vad de hade för sig i en tid då vi inte hade kommit till än. Har man tur så kan man spåra sin familj riktigt långt bakåt i tiden. Det här beror såklart på om ens familj har gjort några saker i historien som lett till att deras handlingar blivit registrerade. Det var i Småland som man började med att på riktigt folkbokföra alla i bygden, och det innebär såklart att om man kommer från Småland så kan det finnas fördelar när man ska börja släktforska. Det här inlägget riktar sig till dig som vill börja släktforska, oavsett om du sitter på ett Kontorshotell i Stockholm eller hemma i arbetsrummet. Här kommer några tips som kan vara bra att tänka på innan och under din släktforskning.

Börja alltid med de levande arkiven

Innan man sätter ingång med att gå igenom arkiv när man ska släktforska så ska man alltid vända sig till de så kallade levande arkiven först, nämligen äldre släktingar. Dessa kan sitta inne på viktig information som kommer göra det senare arbetet enklare i framtiden.

Den svenska folkbokföringen

Det som är bra i Sverige är att vi tidigt började med folkbokföring. Redan från och med 1600-talet hade prästerna skyldighet att föra någon form av dagbok över alla som bodde i deras socken eller församling. Det här ledde till att vi i Sverige utvecklade ett register över alla som föddes, dog, gifte sig och så vidare. När du börjar släktforska så kommer du antagligen först börja lära dig hur man utläser en serie, men när du väl blivit varm i kläderna så är det serierna A-F, samt bilagorna i serie H, som du kommer intressera dig mest för.

Viktigt att tänka på när man ska söka på någon

När man söker på någon i och med släktforskning så är det viktigt att man vet vilken församling man ska leta i. Han personen i fråga ett vanligt namn och du inte vet vilken församling som personen bodde i så kommer det snabbt bli problematiskt. Då försök alltid att ta reda på det här först. De levande arkiven kan vara till god hjälp när det kommer till den här frågan. Sedan ska man ju komma ihåg att charmen med släktforskning är att det är svårt, och då blir man extra glad när man lyckas gräva fram något.

Var noggrann med dokumentationen när du släktforskar

Se till att du har ett bra system för hur du ska söka och hur du ska hantera informationen som du får ut. När du kommit några generationer bakåt i tiden så kan det bli väldigt rörigt om du inte har ordning och reda.