Hur börjar man släktforska?

Hur börjar man släktforska?

Article 2

Är man helt ny på att släktforska så kan det vara svårt att veta var man skall börja och hur man skall gå tillväga. Det finns dock ingen anledning till panik då det finns massor av hjälp om hur man ska släktforska både på nätet och i tidningar och litteratur. Oavsett hur man vill gå till väga så finns det dock vissa saker man måste utgå ifrån:

Namn. Det kan låta banalt men det är extremt viktigt att börja med just detta. Heter du samma sak som dina föräldrar? Vad var dins mors ursprungliga efternamn? Detta är nödvändig information och var beredd på att råka på olika stavningar när du börjar gå bak i tiden.
Plats. Platsinformation är det näst viktigaste efter namnet då det ger en bra, begränsad utgångspunkt. Genom att veta varifrån folk kommer kan man vända sig till lokala släktforskningsföreningar, församlingar och arkiv.
Bestäm en gren. Detta är på sätt och vis det svåraste men man måste bestämma exakt hur och vem man skall spåra. Det är omöjligt att börja med alla; redan i andra generationen bakåt börjar det bli knepigt med fyra far- och morföräldrar, för att inte tala om den tredje. För att uppgiften inte skall bli överväldigande börja därför med att bestämma en viss gren, låt säga alla kvinnor på moderns sida.
Gör ett släktträd! Fram med papper och penna; det finns massor av bra appar och hemsidor att nyttja men det är också mycket viktigt att man kan se sin släkt utspridd rent fysiskt på ett pappersark. Man kan jämföra det med ett detektivarbete och har man allt framför sig kan man till exempel se släktskap och hålrum som man inte kan få samma bra översikt över på en dataskärm.