Hitta familjens svarta får

Hitta familjens svarta får

Alla familjer har en brokig skara släktingar, vilket man lätt kan upptäcka om man ger sig in på släktforskningens djupare grottor och håligheter. Där man kanske trott att gammelfarfar var en enkel bonde hittar man plötsligt ett flertal domar för smuggleri och tant Agata som alla beskriver som ett helgon visar sig i själva verket ha varit en bankrånare i unga år. Eller ännu värre, man kanske hittar mördare och våldtäktsmän! Har man dock bara lite humor och självdistans så kan en kriminalträff faktiskt vara bland det roligaste man kan råka på. Visst är det tragiskt med brott, men man kan ju inte göra någonting åt det nu så det är bättre att betrakta det hela som en, minst sagt, intressant aspekt av sin familj. Om man vill hitta familjens svarta får så finns det ett antal olika platser man kan besöka för ändamålet, och på internet finns det hela sidor ägnade åt just detta.

Är man på något sätt relaterad till USA så kan man här hitta ett flertal hemsidor som stat för stat går igenom kriminalattester, foton, avrättningar och så vidare. Här har man inriktat sig på att digitalisera arkiv från domstolar, fängelser, polisstationer och mentalsjukhus och även om man inte hittar sina egna anfäder här så är det ändå nog så intressant läsning. Särskilt fascinerande är de så kallade “mugshotsen”, foton som tagits när folk blivit haffade av olika anledningar. Här kan man hitta prostituerade och välklädda gangsters från 20-talet, förskingrare och småtjuvar som skrattar åt kameran samt kaxiga eller gråtande tonåringar som påkommits med osedliga aktiviteter.

FBI har en spännande databas där man också kan hitta en stor mängd celebriteter som råkat i onåd med lagen. Cher som tonåring efter att ha snott en bil, Marilyn Monroe som åkt fast för att ha kört för långsamt och inte ha förnyat sitt körkort och Elvis poserande i mörka solglasögon. De kanske inte är just dina släktingar, men spännande, det är det.

Om man tror att man har ett sjörövarförflutet kan man besöka The Order of Descendents of Pirates and Privateers och betalar man medlemskap får man tillgång till gamla arkiv över besättningar och kaptener med ett tvivelaktigt förflutet. Särskilt på 1800-talet var det många unga svenska män som drog iväg för att söka lyckan, så vem vet, kanske har du en Jack Sparrow i familjen!