Gratis släktforskning för alla

Gratis släktforskning för alla

Article 4

Under de senaste åren har släktforskning blivit en av de hetaste flugorna, vilket också innebär att svenskar lär sig allt mer om sin historia och sina familjers äventyr och förehavanden. Detta är inte bara en rolig fråga som fascinerar de omedelbart inblandade, utan även ett stort bidrag till landets förflutna och kulturarv. Nu vill den svenska regeringen se till att släktforskning blir gratis för att ytterligare främja landets genealoger, vare sig de är etablerade forskare eller privata amatörer.

Så vad innebär detta? Bland annat så avskaffade man från årsskiftet 2017/18 avgiften på att forska i Riksarkivets digitala arkiv, vilket alltså innebär att alla nu har tillgång till denna fantastiska källa. Innan det hade endast bibliotek, skolor och vissa föreningar gratis tillgång till arkiven medan privatpersoner fick betala genom engångsavgifter eller prenumeration.

Enligt kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är avskaffandet av avgiften ett sätt att främja känslan av gemensamhet och att berika Sveriges kulturarv. Det är ett litet steg för framtiden, menar hon, att ta reda på vad man kan om det förflutna. I långa loppet har alla något att tjäna på detta och åtgärden kommer uppmuntra ännu fler att föra gedigna efterforskningar i sin familjs bakgrund.