De bästa apparna för släktforskning

De bästa apparna för släktforskning

Tack vare den moderna, digitala tekniken så är det idag mycket lätt att komma igång med släktforskning. Borta är de dagar då släktforskare var tvungna att sitta lutade över gamla arkiv dag ut och dag in för att få fram den minsta information om olika förfäder! Tidningen “The Guardian” har sammanfattat de tio bästa apparna för släktforskning som man enkelt kan använda på sin mobil

eller laptop och de flesta fungerar för både iPhone och Android. Naturligtvis kan de inte jämföras med stora, fysiska arkiv men de är ett fantastiskt bra sätt att komma igång. Om man dessutom redan har viss information som till exempel att en viss släkting var dömd för ett visst brott eller om en gammal onkel var soldat under det första världskriget så blir sökningen ännu lättare.

En annan fördel med att börja släktforska genom någon av dessa appar är att man kan göra det precis varsomhelst och i sällskap med släktingar. Man sitter kanske med sin gamla farmor som har massor att berätta och då kan det vara händigt att börja söka medan hon talar. Hon kanske har glömt ett förnam eller att en viss släkting varit gift två gånger, och då kan man fråga henne medan man håller på för att se om man hamnat rätt.

  • Ancestry. Detta är det största onlinearkivet idag med miljontals namn nedtecknade. Man kan både nyttja appen gratis eller som betaltjänst, köpa dokument liksom beställa DNA-test kit.
  • Treeview. En utmärkt app för att bygga släktträd, ett mycket bra redskap när man behöver göra en ordentlig släktkarta då familjeforskning kan bli nog så rörig.
  • Find a grave. En app med tusentals gravgårdsregister där man kan leta rätt på döda släktingars begravningsplatser.