Släktforskning – Tips som man kan ha nytta av!

Släktforskning – Tips som man kan ha nytta av!

Släktforskning är riktigt kul och man får reda på massor av spännande saker om sin släkt, både på gott och ont. Nu för tiden är det inte svårt att forska i sin släkt, med tanke på att allting är mer eller mindre digitalt och går att hitta på internet. Men det finns vissa tips som man kan ha nytta av, speciellt om man är novis och aldrig har följt sitt släktled bakåt i tiden.

För att få mer information om släktforskning eller veta mer om graviditetstest och så vidare kan man ta de olika sökmotorerna till hjälps som erbjuds online. Sedan är det bara att läsa på om sin släkt generation bakåt i tiden genom flera århundraden. Vem vet man kanske har blått blod i sina ådrorna eller har en mördare i sin släkt, oavsett vilket så är det mycket spännande.

Tips som är nyttiga

Några av dessa tips kanske man har nytta av när det är dags att utforska sin släkt.

Läsa böcker

För att veta hur man ska bära sig åt för att släktforska bör man till en början läsa böcker eller på nätet, om hur det går till att göra en forskning. Det är lätt att vara för ivrig och sätta igång direkt, men det lönar sig att veta vad man pysslar med. Vill man göra det roligare, finns det olika kurser inom släktforskning som man kan anmäla sig till. Det gör att man kommer igång fortare, samtidigt som man kan dela sina erfarenheter med andra deltagare i kursen.

Facebookgrupper

I och med att det är så otroligt populärt att forska om sin släkt, finns det åtskilliga Facebookgrupper som man gå med i. Där delar man med sig av sina framsteg och ger goda råd med mera. Dessutom får man också kontakter som kan vara bra att ha och som man har nytta av i framtiden.

Intervjua släkten

En av de första sakerna man bör börja med är att intervjua och fråga sina släktingar, eftersom de har varit med ett tag. För de sitter på en guldgruva med information och det gäller att hinna med att prata med dem innan de går ur tiden. Det gör att man har en god grund att fortsätta med för att bygga ut sig släktträd.

Abonnemang

Något som man verkligen kan ha nytta av är att teckna abonnemang till olika källor som är utmärkta att hämta information från. Några bra exempel på detta är – Arkiv Digital och Riksarkivet. Börja med någon av dessa och skulle det inte räcka kan man gå vidare.

Ta det lugnt

När det gäller släktforskning så är det viktigt att ta det lugnt, för det ska vara som ett äventyr med nya och spännande upptäckter om sin släkt. Därför är det viktigt att ta det lugnt och framför att var noga med att anteckna alla uppgifter som man får fram, samtidigt som risken att man missar någon viktigt information minimeras.

Dessa var bara några få tips som man kan ha nytta av inför sin släktforskning.