Hitta dina rötter

Hitta dina rötter

Det Svenska Släktforskarförbundet har en stor portal om släktforskning som lämpligt heter Rötter och som är en fantastisk källa till information och inspiration. Här kan man få hjälp med hur man skall gå till väga, länkar till vart man kan vända sig, artiklar och intervjuer liksom information om seminarier, föreläsningar och möten. Är man ny så kan det vara en god idé att slå sig ner med en kopp kaffe och ägna en längre stund åt denna fantastiska portal.

Förbundet bildades år 1986 och dess mål har från början varit att sprida information om släktforskning och att hjälpa både privatpersoner och föreningar med detta. Man samarbetar med olika sällskap och föreningar över hela Sverige och med det får man på sidan Rötter en otrolig källa till genealogi utan like. Man kan inte som individ bli medlem av detta förbund utan istället får man ta reda på vilka föreningar som de samarbetar med och sedan gå med i den som passar ens behov bäst. Oftast beror det på vilken förening man befinner sig närmast geografiskt eller varifrån man kommer.

Förutom viktig information och bra länkar så hittar man också en bokhandel på förbundets hemsida och här kan man hitta böcker som handlar om släktforskning, både inom nationens gränser och utomlands. Till exempel så emigrerade många svenskar till Amerika på 1800-talet och därför kan det vara bra att läsa på om hur man bäst går tillväga för att hitta arkiv där. Det finns också både en årsbok och tidskrift som ges ut av förbundet. Förutom böcker och tidningar så kan man också hitta ett antal bra tillbehör som kan vara till stor hjälp medan man släktforskar, inte minst album och antavlor där man fysiskt kan skriva in namn och arkivera foton. Ibland kan det vara en ovärderlig hjälp att se namn och årtal utskrivna framför sig, på ett enormt pappersark där släktträdet bara växter och växer.

Portalen uppdateras hela tiden och det är bra att checka in lite då och då för att ta del av nyheter, som till exempel när föreningar skall ha möten eller om något nytt arkiv öppnat. Man har också en behändig kalender om till exempel Släktforskarnas dag där olika föreningar runt om i landet organiserar olika events. Det kan handla om allt från informella diskussioner till föreläsningar och kan ge ny och kul motivation för alla deltagare.