Viktigt med släktrötterna

Viktigt med släktrötterna

Alla människor behöver familj och släkt runt sig för att må bra. Det behovet har människan haft i alla tider och det kommer nog aldrig att ändras. Att då kunna få en möjlighet att släktforska efter sin egen släktådra långt bakåt i tiden är fantastiskt och fascinerande.

Tänk att få fylla på sitt släktträd med alla frågetecken med svar och i varje tom gren fylla den med en släktings namn. Och att detta är praktiskt möjligt är också fantastiskt.

Genom dagens moderna digitala samhälle kan man hitta mycket släkthistoria och information om sin släkt mycket lättare än tidigare. Förr hade man inte internets stora värld att kunna kliva in i och hämta så mycket som man kan göra idag. Då fick man slå i böcker och kanske låna litteratur på biblioteket. Detta behöver man kanske även göra idag med litteraturen men det kan skötas lättare genom att utföra boklån på nätet eller om man har riktig tur, kunna hitta själva boken helt på internet för att kunna läsa ur. Idag finns det också olika föreningar och andra verksamheter som bedriver släktforskning och kan hjälpa till mycket med detta för de som är intresserade. I Aftonbladet finns en väldigt intressant artikel om en man som hittade sin syster efter oerhört många år just genom släktforskning.

Att gå en kurs eller utbildning i detta är också en möjlighet som kan ge storvinst till att lättare förstå och hitta vägarna till slutmålet. Och för att bli behörig till sådan kurs behöver man inte läsa högskoleprovet för att kunna medverka. Sådana kurser bygger mer på att medlemmar dyker upp och kanske får man betala en liten kursavgift men kan klart vara värt det. Dessa kurser lär ut grunderna till hur man bäst söker information på internet och vilka sökord som då är bäst att använda. Man får även lära sig hur och till vilka verksamheter man kan söka gammal litteratur för att hitta eventuell relevant information bundet till sin släkt.

Kyrkan och deras kyrkoböcker kan också innehålla information på eventuella släktnamn som finns. I de böckerna kan släkt som gift sig och fått annat namn hittas vilket kanske inte direkt finns i gammal fysisk litteratur. Vissa kyrkoböcker kan också lätt hittas på internet vilket kan underlätta. Kanske inte alltid man kan åka land och rike runt för att leta namn i kyrkoböckerna.

Släktforskning är något som kan bidra till att fascinerande och viktig släkthistoria lever vidare. För många är detta enbart ett intresse medan för andra kanske blir som ett heltidsjobb då det faktiskt krävs att man lägger ned lite tid och energi för att leta upp släkt mycket långt tillbaka. Det ska man nog vara förberedd på att så kan ske och att man då är villig att fortsätta för att hela tiden lyckas komma vidare på sin sökande resa. Ju längre bakåt man kommer desto knivigare kan det bli att hitta rätt men man får inte ge upp. Det är en del av sporten att få kämpa lite för sin släkthistoria.