Vem tror du att du är?

Vem tror du att du är?

Article 8

Ett av Sveriges populäraste TV-program heter Vem tror du att du är? och har sedan år 2009 visats på Sveriges Television. Programmet är baserat på det brittiska “Who do you think you are?” som började visas år 2004 och sedan dess har det spridits till många olika länder, som Irland, Israel och USA.

Programmet går ut på att kända personer inom bland annat kulturvärlden och politik under ett avsnitt får lära sig om sin bakgrund och anfäder. Det brukar börja med en introduktion där personen presenterar sig och berättar vad han eller hon hoppas uppnå med att gå med i programmet. Man brukar också fokusera på vad personen i fråga tror sig veta om sin familj, och sedan får de koncentrera sig på en viss familjemedlem och börja föra efterforskningar bakåt i tiden. Under hela programmets gång ger experter i området information och hjälp i sökandet och det är inte ovanligt att man hamnar utomlands.

Det som drar så stor publik är bland annat personerna i sig som folk av olika anledningar är intresserade av liksom att se hur en så känd människa har hamnat där han eller hon gjort. Stephen Frys polska, judiska bakgrund eller Morgan Freemans farmorsmor som var en slav som fick barn med sin ägare men ändå blev väl behandlad. Livsöden som många gånger överträffar fiktionen och som gör programmet till en både intressant och underhållande timme.

Bland de många personligheter som deltagit i Vem tror du att du är? hör bland annat Helena Bergström, Rickard Wolff, Lotta Engström, Mark Lewengood och Plura. Levnadsöden är alltid fascinerande men i vissa fall har programmets deltagare lyckats pricka in en riktig fullträff. Mårten Palme, fick till exempel veta att han var släkt med Gustav Vasa på sin fars sida, Leif Mannerström att hans farmors far anklagades men frikändes för rån och Charlotte Perellis förfader var en dödsdömd mördare. Ofta blir de kända personer som är med mycket emotionella då de upptäcker vad deras släktingar gått igenom och ibland blir de djupt chockerade, vilket självfallet bidrar till programmets dragningskraft.

I skrivande stund är den svenska versionen inne på sin nionde säsong medan den brittiska har hunnit med hela fjorton. För tillfället har man tagit en liten paus på SVT när det kommer till säsong tio men då det är ett mycket populärt program räknar man med att sätta igång nästa säsong år 2019. Vill man se på föregående avsnitt finns det klipp i SVT:s arkiv eller på YouTube,