Att finna sig själv

Att finna sig själv

Ibland när vardagen pulserar och man inte hinner något annat än att ta hand om sig själv, sin familj och arbeta då är det viktigt att stanna upp och fundera på vad som är viktigt.

 

Man måste stanna, ta sig en funderare och fundera på om man verkligen lever det liv man vill leva. Tar man sig tid för sina favoritintressen, hinner man träffa vänner eller släkt? Eller när bjöd man hem någon arbetskamrat eller skolkamrat senast. Det är då man måste reflektera över vad som är viktigt.

Hinner man inget och man bara tar en dag i taget för att överleva det är då det är viktigt att minnas de människor som inte har så lång tid kvar i våra liv. Vi glömmer lätt bort våra äldre, våra släktingar som faktiskt sett oss växa upp. Kanske kör vi ett samtal Abonemang från telia, i månaden och lovar att komma förbi men dagarna bara försvinner och helt plötsligt kommer de äldre inte längre vara kvar hos oss.

Då kommer vi att ångra att vi inte tog oss tid, tid att hälsa på, tid att följa med till banken eller sjukhuset, tid att hålla någon i handen när de ska ta en spruta av något vaccin, kanske tbe vaccin eller influnsa vaccin. Eller bara att sitta ned och faktiskt bara vara. Varför inte lyssna på deras berättelse, ta lärdom av deras fantastiska liv och leverne och minnas dem för det de var hela livet och inte som en äldre person som man kanske hade ångest för att man såg för lite.

För att känna sig själv måste man förstå varifrån man kommer. Man måste veta saker om sin släkt, hur de levde, deras intressen och framför allt engagera sig i deras liv och öde. Genom att förstå vart man kommer så inser man att vägen framåt blir tydligare. Man kanske får det lättare att göra val i livet när man står in för ett beslut. Genom att känna sig själv och sin släkt skapar man en relation över gränserna som stärker ens identitet.

Gamla och äldre personer bär på en rikedom och att ta sig tid att lyssna på deras historier och förstå vilka val de har varit tvungen att göra för att bli de fantastiska individer som de är, är viktigt. Deras drömmar, deras resor och andra saker som har påverkat deras liv är som en saga i sig. Alla sagor har inte lyckliga slut, alla sagor innehåller inte drömmar och lycka. Verkliga sagor som berör och efterlämnar starka känslor är också viktiga att ta del av.

Genom att prata och umgås med sina äldre ser man till att deras liv inte glöms bort, de lever vidare i ens minnen och i framtiden kommer du själv att ha berättelser att berätta om någon som stod dig nära.